Fra dej til ovn

Jeg vil gerne slå et slag for at gå i gang med at lave dit helt eget surdejsbrød

Jeg har ofte oplevet at når jeg spiser brød bagt på gær, tager jeg hurtigt på. Jeg har en helt anden oplevelse, når jeg spiser brød, som er koldhævet med surdej. Og det er der en en god grund til!!

  1. Surdejens mælkesyrebakterier nedbryder kornet, så kroppen bedre kan optage næringsstofferne og give dig en god tarmflora.
  2. Fermenteringen af dejen reducerer glutenindholdet.
  3. Mælkesyrebakterierne i surdejen har foruden smagen også betydning for holdbarheden ved at danne stoffer, der hæmmer mug.
  4. Mælkesyrebakterierne har indflydelse på både smag, holdbarhed og sundhed.
  5. For surdejsfermenteringens ernæringsmæssige betydning har mælkesyerbakterierne en positiv indflydelse på brødets smag
  6. Og det er nemt at håndtere !!!
  7. Se opskriften på f.eks. kartoffelbrødet og se opskriften på surdej.
  8. Det er en længere proces, men den samlede arbejdstid er bestemt ikke længere og du får et fantastisk resultat !!

Når din dej har hævet natten over, tager du den ud på køkkenbordet.

Start med at tænde ovnen og gerne med en “pizzasten”, hvis du har en.

Jeg skruer op på max dvs. 300 grader, men 250 grader er også fint.

Hæld dejen ud på lidt mel som f.eks. rugmel eller durum eller bare lidt olie.

Når dejen hældes ud kan du komme lidt frø eller samme slags mel på. Det er helt op til dig og ikke et must.

Når dejen er skåret ud, kan den med fordel lige stå en 1/2 -1 time inden den sættes i ovnen.

Bag boller ca. 10-12 min. og lad dem køle af på en rist, så de kan komme af med varmen og ikke bliver bløde i bunden.

Jeg bruger en pizzaplade ( fulgte med pizzastenen) til at transportere fra bord til ovn. Har du ikke sådan en, så brug en bageplade. Og har du ikke en pizzasten, kan det også fint bages på alm. plader.

Jeg har sat bollerne, så det passede med pizzastenen. Jeg vil jo gerne have fuld effekt af den varme sten.

Jeg håber at det har givet dig lyst til at kaste dig ud i dette skønne bageri.

For mig er det kommet for at blive og familien er også glade for det.

Rigtig god fornøjelse !!!

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*