Forår og livet i køkkenhaven er fornyet på vej…vi elsker det !!

Og når jeg siger VI, er det fordi jeg deler mange værdier, holdninger, og passioner med et fantastisk menneske Laila Bøtker, som bor i mit nærområde. Laila og jeg har igennem mange år delt vores glæder om mad, køkkenhaven, børn og de værdier der ligger i det enkle, nærværet og naturen. Vi har derfor besluttet at dele ud af vore glæder omkring:

Og det vil være om:

Livet i køkkenhaven – step by step, hvordan kommer du i gang med at få ting til at gro.

Hvordan får jeg lykkestunder med familien og de mindste med små projekter, hvor fællesskabet, nærvær, åndehul i hverdagen, fingre i jorden, sansehaven, kend din plante og vi kunne blive ved.

Og hvad man kan få ud af at dyrke selv – om det så bare er i urtepotter.

Der bliver ugentlige indlæg – nogle specielt til småbørnsfamilier og andre om fælles haveglæder.

Jordskokker i marts

Tilbage til rødderne er et udtryk vi begge holder af, fordi det beskriver de værdier, vi holder SÅ meget af.

Vi elsker det at være, fordybelsen, jordforbindelsen med både krop, sind og jord.

Vi elsker at dyrke vores afgrøder selv, se ting gro, opleve en sæson sammen med familien, hvor noget går rigtig godt og andet knap går så godt. For hvert år er der ting, der ikke går så godt. Fordi naturen IKKE er en maskine, hvor man trykker på en knap og så er den klaret. Næ Næ det er hele vækstperioden fra at jorden er kedelig og trist efter en lang vinter til vi sår og til sidst høster året igennem. Og sørger man for at have forskellige afgrøder, som skal høstes fra marts/april til nærmest hele vinteren, så er det helt fantastisk.

De afgrøder, der fik lov til at blive stående, ser noget trætte ud som her. Persillen som jo fik en masse sne over sig, eller porre som var gået i stok og ikke er egnet til andet end suppe

Og det er her, det hele starter igen år efter år. Lige om lidt skal der ryddes op – gamle afgrøder fjernes og jorden gøres klar til at der igen skal såes, plantes, lægges kartofler som lige nu er til forspiring.

Men når det så bliver dejlig forårsvejr og temperaturen stiger, så sker der ting og sager. Og man bliver ellevild for at komme godt fra start.

Og håber at nattefrosten ikke laver raw i det…

Og ellers har vi jo mange muligheder for at tage naturen ind i køkkenvinduet, som her hos Laila. Bare synet at krydderurter gør en glad.

Vi dyrker også: værdier som det nære, det enkle, åndehullet ved at gå ud at rode i jorden og på den måde få tænkt mange gode tanker.

For os er haven et terapirum, hvor man både kan få afløb for frustrationer og hverdagen pres og det er også der, vi tanker op og snupper en kop kaffe og nyder at se udviklingen – se ting gro. Det er en befriende følelse, som kun naturen kan give. Roen – det at være lige her og nu og IKKE andet.

Så tag din gamle sweater på og kom ud og nyd de små glæder og få øje på dem. Det gør os glade i låget og er MEGA sundt for vores mentale sundhed.

Og derudover kan man smage på alle de gode sager, der dukker op hele tiden, endnu en god grund til så ofte som muligt at gå ud og se hvad er nu kommet op eller blevet klar til at blive spist.

Som her vinterhaven inden der kom en masse sne. Og på trods af meget sne og minus 18 graders frost, kunne jeg hente disse flotte porre ind direkte fra haven. Det bliver jeg altså lidt imponeret af at man kan. Og de er friske som om jeg lige havde købt dem i en butik.

Og en god gang Power suppe her med alle mulige slags grøntsager, er nu heller ikke så ringe endda, især når det stadig er lidt småkoldt derude.

Så glæd dig til nye indlæg. Og måske du begynder at tænke – hvad kan jeg tænke at gøre i dette nye vækst-år. Uanset om du har en en terrasse, altan, urtepot, højbed eller en staudehave, så er der altid plads til en lille jordbærplante eller en krydderurt.

Rigtig god fornøjelse i sæson 2021, det bliver SÅ fedt!!

Kærlig hilsen Laila og Maria

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*