“Tilbage til Rødderne” er hoppet i arbejdstøjet

Velkommen til vores Køkkenhave/Natur- univers.

Vi er Laila Bøtker og undertegnede Maria H. Martensen.

Vores passion er blandt andet Køkkenhavelivet og vi vil gerne dele vores glæde med dig. Det ligger os meget på sinde at “Tilbage til Rødderne” er et sted, hvor du ikke skal præstere. Her i køkkenhaven får vi fingrene i jorden slapper af og nyder naturen. Samtidigt glæder vi os over alt det, vi planter og følger med spænding de frø, vi lægger. Vores plan er at skabe en klub, hvor du kan hente inspiration f.eks. omkring hvordan man sætter kartofler, binder bønner op, opskrifter med grøntsagerne fra haven og den vilde natur, aktiviteter især med børnene og meget mere. Tag børnene med i haven eller naturen, hvor der gemmer sig et utal af fede oplevelser og stjernestunder. Lige NU er foråret over os og vi er kommet i gang med at lægge de forspirede kartofler.

Så velkommen til vores univers “Tilbage til Rødderne”

Vi skriver midt april 2021 og frosten om natten er ved at slippe sit tag, næsten…. Men dagstemperaturen er over 10 grader og så er det ved at være tid til at de forspirede kartofler skal i jorden. I år købte vi 16 kg. Sava kartofler til forspiring sidst i februar. De har stået i æggebakker nu i over en måned. Du kan købe mange forskellige slags kartofler. Tidlige, sene asparges og og og. Og det er rigtig sjovt at prøve forskellige sorter og finde ud af, hvordan de smager. De købes i plantecentre og er specielt dyrket til at avle på.

Her hjemme hos os har vi gennem årene prøvet mange forskellige. Det er jo lidt sjovt, fordi man lærer noget nyt hvert år. Der kan være noget, der gik godt det ene år, som fuldstændigt kikser det næste. Vejr og vind er en stor del af forklaringen og mange andre faktorer. Vi er dog kommet til den strategi at vi kun vælger en slags kartofler og det er der en grund til. Vi gør det, fordi vi oplevede at når man har en tidlig sort og en sen sort kartofler , så smitter de hindanden, når vi kommer sidst i juli. Det vil sige at så begynder den grønne top at visne hen og vækstperioden er ved at gå i stå. Har man en tidlig sort, som er ok færdig, er det jo super. Men har man en sen sort, der så går i stå for tidligt, får man små kartofler. Og det er lidt øv, når man kan se at der er masser af bittesmå kartofler på planten, når du graver dem op, som kunne være blevet store og fine, hvis bladene havde stået noget længere. Det betyder måske ikke så meget, når man har få kartoffelplanter, men når man har mange, bliver det lidt øv.

Men det er bare vores erfaring. Du skal bare gå amok i alle de slags kartofler, du lyster – lilla kartofler, æggeblommekartofler uha der er mange.

Og nu kom dagen, hvor de skulle i jorden. Fedt !! Herhjemme har vi nogle gode hjælpere i vores drenge, som altid har været med i at sætte kartofter, så og hele året igennem været med i processen. Der må rigtig gerne være lidt maskiner med i arbejdet, så bliver det lige lidt sjovere.

Det er en fed fællesoplevelse at dyrke sammen og vi er overbevidste om at det gør noget godt for et barn at være med til at få noget til at gro. Det giver os en god følelse i maven.

Først skal der trækkes en snor, så man har en linje at grave efter. Vi bruger bare to pæle og en snor, som sættes i hver ende. Vi har to køkkenhaver – den ene ude på marken til primært rodfrugter og den anden med et sneglehegn rundt om til jordbær, rabarber, salat, persille og den slags.

Så stikkes spaden i jorden og den vippes frem og tilbage, så kartoflen lige kan være der. Placer kartoflen med spiren opad.

Jorden dækkes til igen og du kan med fordel lige træde lidt på jorden.

Det hele rives fint og så er kartoflerne sat og er man flere så går det hele sjovere, hurtigere og man kan lige drille lidt undervejs.

Næste step bliver, når kartoflerne begynder at titte frem, så skal de hyppes, d.v.s. der laves en top af jord så kartoflerne ikke for sollys. Så bliver de nemlig grønne og kan ikke spises. Det sker som oftest først meget senere især når der har regnet meget. Men hypning kan med fordel gøres et par gange i vækstperioden.

Ellers kan du gøre jorden klar til at der snart skal sås, begynd at køb frø og overvej hvad du gerne vil dyrke i år og hvad dine børn gerne vil dyrke. De får en stor ejerfornemmelse, når de har været med helt fra start.

Jeg elsker også blomster i køkkenhaven og det fremmer også nytteinsekter. Der må gerne være noget smukt at se på også 🙂

Forårsblomster gør en glad i låget her fra Lailas have 🙂

Men har du sået flerårige planter, er de allerede godt i gang og du kan allerede nu høste af purløg, persille, ramsløg m.m.

Purløg klippet 1. gang

Ramsløg i fuldt flor, lækkert. Lav olie, pesto, smør eller bare som smagsgiver til din mad. Den er her lige nu så nyd den, inden den går i dvale igen.

Når du laver pesto og kryddersmør, kan du fryse det og har det så langt ind i sommeren til grillaftener.

Buskene er også ved at skyde frem, solbær, ribs, stikkelsbær.

Hindbærbuskene er blevet klippet ned her i april. Vi har efterårshindbær og de skyder ca. små 2 meter hvert år. Og du kan høste masser af dejlige hindbær.

Før og efter klipning i april

Rabarber er også godt på vej, der går lige lidt inden vi kan høste, men det går stærkt lige om lidt.

Det var lidt fra en dejlig forårs weekend i midt i april, hvor startskuddet er gået i køkkenhaven herhjemme hos os (Maria). Nogle har sikkert allerede været i gang inden, men frosten bestemmer altid, hvornår man for alvor kan komme i gang. Og hvornår man skal til at så. Sommetider er tiden også en faktor. Det er ikke for sent at komme i gang med kartoflerne – men sidste udkald. Laila har først fået sine lagt til forspiring i dag.

Vi ønsker dig fantastisk køkkenhaveglæde. Håber du er blevet inspireret til at gå i gang – hvis du da ikke allerede er det. Rigtig god fornøjelse.

Kærlig hilsen Laila og Maria

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*